Treceți la conținutul principal

NEAMT - cetate, tirg, piatra, riu, manastiri si imprejurimi

Pentru a vizita obiectivele turistice din judetul NEAMT, vom grupa obiectivele pe bazine geografice. Neamt este un judet mic dar cu multe obiective de vizitat: Manastiri, Muzee, Masivul Ceahlau,
1 . Tirgu Neamt si imprejurimi:
- Manastirile (schiturile): Neamt (Icoana,
Vovidenia), Secu, Sihastria, (Sihla, pestera SF. Theodora), Agapia, Varatec;
- Case Memoriale: Ion CREANGA (Humulesti), Mihail SADOVEANU
(Vinatori Neamt), ALEXANDRU Vlahuta (Varatec);
- Muzeul Neculai POPA (Tirpesti);
- Statiuni: Oglinzi, Baltatesti;
trebuie, musai sa ajungeti la Tirgu Neamt. De aici se pot face incursiuni radiale spre manastiri, muzee, case memoriale, etc.
Ajungand in Tirgu Neamt, constatam ca de data acesta tirgul este un oras in care se intimpla multe (viata economica, culturala, administratie buna). Intrarea in oras are panouri cu fotografia orasului din avion si legenda despre obiectivele turistice si amplasarea lor.
Din centrul orasului mergem spre vest pana la Casa Arcasului un complex turistic hotelier de unde porneste poteca de acces la Cetatea Neamtului. Inainte sau dupa vizitarea cetatii va indic sa cititi poezia scrisa de Tudor Arghezii - Cetatea Neamtului. Urman poteca ajungem la capatul unui pod pe care poti patrude in cetate. Intoarcerea este pe acelasi drum atat pana la parcarea de la Casa Arcasului cat si pana in centrul orasului.
Trecem riul Neamtului (OZANA) si vizitam casa memoriala Ion Creanga din Humulesti la 100 m de intersectia drumurilor Tirgu Neamt - Piatra Neamt cu Tirpesti - Poiana Largului (coada lacului BICAZ de pe riul Bistrita). Humulesti a fost un sat iar acum este cartier din Tirgu Neamt peste riul Neamtului. La casa natala a scriitorului observam un indicator ce ne indruma spre Muzeul POPA si am intrebat doamna ce vinde bilete de acces in bojdeuca: Ce este cu muzeul POPA? Raspunsul a fost convingator pentru a vizita si acest muzeu situat in Satul Tirpesti. Ajungand la TIRPESTI, Neamt (10km EST de TIRGU NEAMT) am constatat ca mai multe pagini de istorie sunt stranse in casa d-lui Neculai POPA, devenita Muzeul POPA. Ce am vazut acolo nu pot descrie in cateva rinduri pe o pagina virtuala de blog. Va sugerez sa vizitati acest muzeu. Merita! Redau numai o scurta secventa de istorie numismatica ce se gaseste in acest muzeu particular, probabil cel mai mare din Romania. Accesati link-ul. Dupa placuta lectie de istorie predata de doamna POPA, la vizitarea salilor in care se aflau exponatele, revenim in Tirgu Neamt (totul graviteaza in jurul acestui tirg) si ne delasam spre vest pe drumul national spre Poiana Largului (coada lacului Bicaz). Dupa aproximativ 10 km iesim din DN spre dreapta pentru a vizita: Manastirea Neamtului si Schiturile Vovidenia, Icoana. Pana La aceste lacasuri de cult pe stanga se poate vizita gradina zoologica Vanatori Neamt cu Rezervatia de ZIMBRI apoi la al doilea drum pe stanga casa memoriala Mihail Sadoveanu (asa era inainte de '89). Acum se spune ca de fapt casa a fost a unui mitropolit din Cernauti (resedinta) si a revenit dupa revolutie la Mitropolie. Incursiunea pana La Manastirea Neamt nu este mai mare de 5 km si ica vreo 4 km daca se doreste sa se vada schitul ICOANA, un schit frumos dar umbrit de fastul si publicitatea Manastiri Neamt. Revenim in DN pentru a mai parcurge inca vreo 3 km tot spre Poiana Largului dupa care iesim in stanga de acesta data pentru a vizita Manastirile SECU (3KM) si SIHASTRIA (3+5 km). Manastirea Sihastria este cea mai frumoasa manastire din Bucovina, iar SECU este manastirea cu istoria cea mai zbuciumata. La Sihastria pe langa faptul ca a trait Parintele CLEOPA, exista picturile renumitului Ioan Protcenco.
Dupa ce admiram biserica veche si impunatoarea biserica nou contruita vizitam si paraclisul de la Sihastria pictat de celebrul pictor Ioan PROTCENCO. Se poate vizita si chilia Parintelui CLEOPA. daca timpul si masina nu ne permite ne reintoracem pe acelasi drum pana la DN. daca avem cel putin 1 ora la dispozitie putem urca aprox. 8 km pe un drum de macadam, dar bun, spre schitul SIHLA in aproprierea caruia se afla: pestera in care a trait Sfinta THEODORA si bisericuta dintr-un lemn. In virf de munte totul este la superlativ.
Incarcati cu energia locurilor si a lacaselor de cult coborim la Sihastria si refacem traseul spre Tirgu Neamt in sens invers pentru a urma drumul fie spre sud spre PIATRA NEAMT pe la Manastirile AGAPIA si VARATEC fie spre norg spre Falticeni, Suceava. (daca se continua traseul pe DN Tirgu Neamt spre Poiana Largului merita sa vedeti Manastirea PETRU RARES cu abatere de aprox 15km drepta (NORD). De la poiana LArgului se poate merge pe riul Bistrita in amonte (dreapta) pana la Vatra Dornei. Continuarea drumului dupa ce se traverseaza Riul Bistrita (spre Vest) va conduce spre Durau (aprox. 15km) si apoi la Toplita prin Tulghes BORSEC. In stanga (spre SUD) drumul urmareste contur lac de acumulare panal al barajul BICAZ apoi prin orasul Bicaz se coboara in aval la Piatra Neamt. Din Bicaz la drepta se urca spre Cheile Bicazului - Lacul Rosu si se coboara in orasul Gheorgheni (Harghita).
Revenim de la Sihastria -Secu spre Tirgu Neamt si continuam spre SUD catre Piatra Neamt. Dupa 10km trecem pe la frumoasele manastiri de maici AGAPIA (pictata de Nicolae GRIGORESCU) avand alaturi casa lui Alexandru VLAHUTA organizată ca muzeu memorial în anul 1966 si Varatec (unde se afla si Mormantul Veronica Micle). Fiecare manastire se viziteaza daca se deviaza spre dreapta 3 km. Exista drum de legatura intre manastiri. Cel mai corect ar fi din DN dreapta 3km AGAPIA - 3km Varatec - DN 3 km. Drumul spre Piatra Neamt ne indica alte 5 manastiri amplasate lateral de drumul urmat. Intrarea in Piatra Neamt nu este spectaculoasa dar exista marcaje despre muzeele din municipiul resedinta a judetului. In centru se observa cu usurinta Telegondola ce pleaca din zona garii feroviare si traverseaza orasul pe un deal din apropiere.
De la Piatra Neamt continuam spre vest spre BICAZ si dupa 5 km ne abatem 2 km la Manastirea BISTRITA, ctitorie a lui Alexandru cel Bun. Lasam manastirea in urma si acceleram spre Bicaz, daca timpul ne pemrite putem sa vizitam si Manastirea Pangarati, daca nu urmam Bistrita in amonte spre:
- Cheile Bicazului, Lacu ROSU, Gheorgheni, Sovata, Tirgu Mures din orasul Bicaz la stanga;
- Durau (Ceahlau), Borsec, Toplita, Reghin, Tirgu Mures de la Poiana Largului la stanga;
- Pipirig, Tirgu Neamt de la piana Largului la drepta;
- Vatra Dornei inainte, amonte pe Bistrita;
De la Piatra Neamt spre SUD (inainte conform traseului de la Tirgu Neamt) se ajunge la BACAU, iar la drepta spre EST se ajunge la ROMAN. Din ROMAN fie se faca dreapta spre BACAU fie stanga spre IASI si SUCEAVA

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Traseu Bucureşti - Băile Felix (prin TRANSALPINA; Drumul AURULUI)

[ Atenţie! Micşoraţi hărţile apasând butonul "-" pentru a avea o imagine de ansamblu.] [Pentru detalii faceţi CLICK pe cuvintele subliniate de genul  "Legatură spre" sau "Link"] Vizualizare hartă mărită Pentru a parcurge traseul Bucureşti - Băile Felix (711 km), propun o variantă inedită şi extraordinar de frumos. Nu este un traseu ieftin, dar merită. Se traversează Carpaţii Meridionali la o altitudine de 2160m (mai mult cu 126m mai sus decat tunelul TRANSFAGARASAN de la  Balea Lac). Viteza de trafic este relativ mică. Sunt indicate opriri în puncte cu vedere bună (belvedere). Propun a se face în 2-3 zile pentru a avea timpul necesar de a savura spectaculoasele priveliști. Ziua I - București - Pitești (A1) - Rîmnicu Vâlcea (DN7) - Băile Govora (DN 67) -  Novaci (GJ) (DN67C) - Stațiunea Rânca - Obârșia Lotrului - Lacul Oașa - Șugag - Sebeș (AB) (DN 67C) - Alba Iulia (DN1) - 428 km/  9-10 ore. Vizualizare hartă mărită Distanța Bucureș...

Obiectiv Unicat: Biserica ”ARCA lui NOE” – Alba Iulia

Un călător ce trec prin Alba Iulia, nu trebuie să omită din obiectivele de vizitat, Biserica Sfinților Brâncoveni din cartierul Micești, Alba Iulia pozitie GPS:  46.097651, 23.558327  .  Biserica și clopotnița plan general de la intrare: Biserca, O ARCĂ a lui NOE, operă a arhitectului  Dorin Adam Ştefan, originar din Alba Iulia, asistent la Facultatea de Arhitectură a Universității „Ion Mincu” din Bucureşti  Istoria zidiri locașului, o aflăm AICI de la Părintele profesor Jan Nicolae.  Porțile Bisericii  ”Sfinților Ioan Botezătorul, Ioan Teologul și Ioan Hrisostom” – Alba Iulia  Imagini care nu au nevoie de prezentare cu interiorul bisericii Nu uitați o vizită la acest obiectiv vă luminează GPS:  46.097651, 23.558327

Coborârea de pe CRUCE de Rubens la Gherla, România

Câți dintre români știu că în Catedrala Armenească din GHERLA, jud. CLUJ se află pictura originala a lui RUBENS - ”Coborârea de pe CRUCE”. Pictura a fost luată de Napoleaon din ROMA,ca pradă de război, furată de corsari in timpul transportului pe Mediterana. După care a ajuns la curtea regală în Londra. Regina a dăruit pictura Imparatului de la VIENA, iar acesta a dăruit-o COMUNITĂȚII ARMENE drept mulțumire pentru ”un împrumut acordat”. Acum este in Biserica din GHERLA (foto: BMD) Coborârea lui Iisus de pe Cruce  ( 1612 - 1614 ) [ modificare  |  modificare sursă ] Rubens -  Coborârea de pe Cruce , catedrala din Antwerpen Tripticul  Coborârea de pe Cruce  este realizat la scurtă vreme după întoarcerea din  Italia . Tabloul se află în Catedrala Armeană din Gherla, județul Cluj. Comanda tripticului a fost făcută în 1611 de gardianul civic al Antwerpen-ului. La acea vreme conducătorul ghildei era Burgomaster Nicolaas Rockox, care și apa...