La aproximativ 50km de la Sibiu spre Brasov (inainte de Fagaras cu 11km) se face
accesul rutier de pe DN1 E68 din comuna Voila, satul Sâmbăta de Jos, spre dreapta pe DJ prin comuna Sâmbăta de Sus (15Km) sau din oraşul Victoria pe DF de la baza versantului nordic al Munţilor Făgăraş (10Km).

Drumul judetean bine intretinut trece prin Comuna Sambata de Sus dupa care se ajuge la complexul turistic si Manastirea Sambata de Sus.
In spatele constructiilor ce inconjoara biserica veche, constructii ctitorite de Mitropolitul Antonie Plamadeala, un om de aleasa cultura, este un frumos lac. Lacul este inghetat iarna si racoros vara. Pe malul lacului ieromonahul, econom al manastiri, retras intre timp la Muntele Athos, a contruit o masa rotunda cu sase scaune din piatra (imitatie a mesei din Tirgu Jiu) pentru odihna pelerinilor si a turistilor. Poti sa traiesti clipe frumoase in liniste si meditatie. Desi este iarna, apa susura spre aval ascunzandu-se de lumina zilei sub un acoperamand de zapada. Sa ascultam si noi sunetul apei...
La poalele Muntilor Fagaras, pe Valea Sambata este asezata frumoasa Manastire ctitorie a Domnitorului Constantin Brancoveanu. Merita sa accesati aces link si sa vedeti istoria manastirii .
De fapt in istoria manastiri au intrat si tunurile generalului PREISS. "Dupa decapitarea domnitorului Constantin Brancoveanu de catre turci, in anul 1714, Curtea din Viena a tinut seama mai intai de mostenitoare, doamna Marica, sotia acestuia, si apoi de faptul ca mai ramasese in viata un nepot al domnitorului. In 1785, profitand de imprejurare, Viena, la cererea administratiei catolice, a trimis pe generalul Preiss, care a daramat manastirea brancovenilor. Chiliile au fost distruse complet, iar biserica a fost adusa in stare de ruina. Manastirea Brancoveanu, ultimul mare bastion al apararii Ortodoxiei in Tara Fagarasului, zidita intre anii 1696-1698, a fost distrusa in anul 1785. Dupa daramarea manastirii, palatul brancovenesc din Sambata de Sus, aflat la 10 Km departare de manastire, a fost locuit vremelnic de urmasi ai familiei Brancoveanu; acestia au stapanit domeniul pana la reforma agrara din anul 1922, cand Ministerul Domeniilor a predat Mitropoliei din Sibiu domeniul brancovenesc impreuna cu ruinele si toata incinta manastireasca de la Sambata de Sus. In decursul celor 140 de ani de parasire in ruine de la data distrugerii, se cunosc mai multe incercari de restaurare a manastirii. Cinstea de a deveni al doilea ctitor al Manastirii Brancoveanu de la Sambata de Sus i-a revenit Mitropolitului Dr. Nicolae Balan, care a inceput restaurarea bisericii in anul 1926. Sfintirea a fost facuta in anul 1946, dupa razboi." (sursa: site http://www.crestinortodox.ro/Manastirea_Brancoveanu_de_la_Sambata_de_Sus-361-1040.html )
Istoria in imagini:
Acum manastirea arata cam asa:
![]() |
Simbata de Sus craciun 2008 |
Comentarii