[ Atenţie! Micşoraţi hărţile apasând butonul "-" pentru a avea o imagine de ansamblu.] [Pentru detalii faceţi CLICK pe cuvintele subliniate de genul "Legatură spre" sau "Link"] Vizualizare hartă mărită Pentru a parcurge traseul Bucureşti - Băile Felix (711 km), propun o variantă inedită şi extraordinar de frumos. Nu este un traseu ieftin, dar merită. Se traversează Carpaţii Meridionali la o altitudine de 2160m (mai mult cu 126m mai sus decat tunelul TRANSFAGARASAN de la Balea Lac). Viteza de trafic este relativ mică. Sunt indicate opriri în puncte cu vedere bună (belvedere). Propun a se face în 2-3 zile pentru a avea timpul necesar de a savura spectaculoasele priveliști. Ziua I - București - Pitești (A1) - Rîmnicu Vâlcea (DN7) - Băile Govora (DN 67) - Novaci (GJ) (DN67C) - Stațiunea Rânca - Obârșia Lotrului - Lacul Oașa - Șugag - Sebeș (AB) (DN 67C) - Alba Iulia (DN1) - 428 km/ 9-10 ore. Vizualizare hartă mărită Distanța Bucureș...
Urmeaza-ma! HAI-HUI
Comentarii
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Nicolaus Olahus
Nicolaus Olahus, piaţa Catedralei, Orăştie
Statuia lui Nicolaus Olahus din faţa Bisericii Ursulinelor din Sibiu
Nicolaus Olahus (n. 10 ianuarie 1493, Sibiu — d. 15 ianuarie 1568, Pojon, astăzi Bratislava) a fost un important umanist, istoriograf şi om politic de origine română care a activat în Regatul Ungariei, ocupând demnitatea de arhiepiscop de Esztergom (în latină Strigoniu), regent al Ungariei şi apoi guvernator al ţării. Miklós Oláh, traducerea numelui său în limba maghiară, face trimitere la originea sa etnică (în maghiară oláh), provine din cuvântul vlah şi înseamnă român), însemnând deci „Nicolae Valahul”. Bunica lui Olahus, Maria, a fost sora lui Iancu de Hunedoara, voievodul Transilvaniei.
Este cunoscut faptul că în anii tinereţii sale, între cca 1522-1526, Olahus a fost sfetnic al Regelui Ludovic al II-lea şi mai ales al Reginei Maria a Ungariei, totodată regentă a Olandei, deţinând funcţia de secretar consilier la curtea regală. În 1542 Nicolaus Olahus şi-a început cariera politică. Două decenii mai târziu, în anul 1562, devine arhiepiscop de Strigoniu şi prin aceasta primat al Bisericii Catolice din Regatul Ungariei. În această calitate va fi numit guvernator al teritoriilor maghiare de vest, controlate de Habsburgi ca noi titulari ai coroanei Ungariei, după moartea regelui Ludovic al II-lea în timpul bătăliei cu turcii la Mohács în anul 1526.
În calitate de umanist şi cărturar, Olahus a întreţinut o vastă corespondenţă cu capetele luminate ale epocii, câştigând simpatia şi recunoaşterea lui Erasmus din Rotterdam. Lucrările sale cele mai importante, Hungaria şi Attila, redactate, se pare, în perioada şederii în Olanda, oferă preţioase informaţii cu privire la topografia şi istoria Ungariei şi, în special, a Transilvaniei.
Conform obiceiului nobilimii maghiare, Voicu a luat numele de Hunyadi (de Hunedoara) când a primit în 1409 de la Sigismund de Luxemburg domeniul şi castelul Hunedoarei, drept răsplată pentru faptele sale de arme în luptele cu turcii.