Treceți la conținutul principal

VALCEA

Judetul Valcea, desi incepe cu litera „V” fiind intre ultimele judete in ordine alfabetica din Romania, este unul dintre judetele cele mai bogate din punct de vedere al obiectivelor turistice si de interes.

Sa pornim la drum.

Daca venim dinspre Bucuresti, trebuie sa parasim autostrada in nordul orasul Pitesti, apoi continuam pe DN& spre municipiul Ramnicu-Valcea si trecem peste Dealul Draganului, Dealul Negru pe o sosea cu serpentine continue. In Municipiul Rimnicul- Valcea avem trei optiuni pentru traseu:

- prima optiune – sa parcugem inca 20 de km spre Sibiu, pentru a ne gazdui in statiunile Caciulata si Calimanesti, doua statiuni care sunt asa de apropiate ca distanta incat pot fi confundate cu o singura statiune. La statiunile Calimanesti si Caciulata sunt izvoare de apa minerala indicate pentru afectiuni de: ficat, bila, stomac etc. In Statiunea Calimanesti este un strand foarte frumos care vara este plin. La cativa zeci de metri de Caciulata se afla Manastirea Cozia, unde Geo Bogza a scris „Oltul la Cozia”. Manastirea, ctitorie a lui Mircea cel Batran, merita sa fie vizitata. Lasand manastirea in urma dupa cateva sute de metri ajungem la barajul de la Cozia peste Olt langa care se poate vizita un castru roman, iar apoi daca mai mergem intr-o drumetie de vreo 2 km, dupa ce am traversat barajul, drumul din stanga ne conduce la o frumoasa manastire, Manastirea Turnu. Suntem la baza Masivului Cozia. Daca nu dorim popas in aceste statiuni, urmam drumul, care este pe partea stanga a Oltului, pana la Brezoi. Brezoi-ul este asezat la intersectia drumului Rimnicul Vilcea – Sibiu cu drumul ce merge la Petrosani, judetul Hunedoara. Practic este un punct de confluenta intra riurile LOTRU si OLT. De aici incepe un spectacol. Urmarim riul Lotru in amonte de la varsarea in OLT si peisajul ne fascineaza. Vom merge spre orasul Brezoi (3km) apoi ajungem in statiunea montana Voineasa trecand pe langa o salba de lacuri de baraj artificial (acumulari hidrotehnice) pe Lotru. Aici se afla si cema mai mare hidrocentrala de pun riurile iterne din ROMANIA, CIUNGET. Trecem de statiunea turistica Voineasa continuand cu serpentinele aproape perfecte ale drumului national foarte bine intretinut pana sus la statiunea Vidra. Statiunea Vidra este contruita in anii 80 pe malul unui alt lac de acumulare hidrotehnica. Hotelurile mici si cochete de pe marginea lui precum si baza pentru antrenarea Olimpicilor contruita 80% inainte de 89 dupa care lucrarile au stagnat si s-au asteptat investitorii , baieti destepti sa puna bazele turismului distrus. Merita sa poposim la VIDRA pentru ca este unul dintre punctele cu aerul cel mai ozonate din Romania.

De aici umram drumul pe contur lac stanga, spre Obarsia Lotrului, adica Lotrul la izvoare. Vom vedea un peisaj montan superb. Dupa cativa zeci de kilometri, aprox 20, se ajunge la o cabana contruita in zoina izvoarelor riului LOTRU la intretaierea drumurilor de la Brezoi din Valea Oltului spre Jiul de est la Petrosani, cu drumul care vine de la Sebes, judetul Alba prin SUGAG – OASA si trece la Novaci, judetul Gorj. Continuarea drumului spre inainte (W), vom ajunge pe riul Jiet – Jiul de EST in orasele Lonea, Petrila apoi in Petrosani.

De la Obarsie (la rascrucea de drumuri) putem sa mergem, dar numai pe timpul verii, intr-un spectacol montan ce depaseste peisajul elvetian spre NOVACI. Pana sa ajungem la Novaci drumul urca in serpentine grele pana in saua Urdele. Trecatoarea situata la cea mai mare altitudine de Romania, 2.200 m si apoi coboram la Ranca pe versantul sudic pe un drum relativ greu (panata de cobabrire mare, serpentine si acostament neprotejat de gard). Statiunea montana este nou construita si este situata in judetul Gorj, un loc de recreere montan accesibil oltenilor si in special celor din CRAIOVA.

Spectacolul, ca orice spectacol, are si tributul lui, trebuie sa avem masina buna si indemanare in condus, intrucat, desi este clasificat de peste 30 de ani ca drum national, soseaua in fapt nu este decat un drum montan, cu pietre, cu serpentine foarte mari, fara parapeti si cu hauri adanci pe margine, in special la coborire pe stanga. In partea staga trecem la o privire de masivul Paring. Pe timpul verii doar ciobanii ii intalnim cu turmele de oi si stanele care se populeaza seara. Coboram la Ranca, o frumoasa statiune unde se practica sporturi de iarna, dar si sporturi de vara, o statiune care nu mai are nevoie de prezentare intrucat cei din zona Craiova – Targu-Jiu si-au construit multe frumoase cabane.

Din Rinca o coborare abrupta ne apropie de orasul Novaci cu doua optiuni: fie spre vest, adica spre dreapta, la Targu-Jiu (operele lui Brincusi), fie spre est, adica spre stanga, spre Statiunile Govora si Ocnele Mari spre Ramnicu-Valcea.

Noi vom continua, pentru ca tot marcam turistic Valcea, drumul din Novaci spre stanga (E) spre Baile Govora. Inaintea Statiunii Govora, o multime de manastiri pe partea stanga, pesteri si cabane frumoase pot fi vizitate. Mentionam atractiile si obiectivel culturale: Baia de Fier, langa care este Pestera Muierilor, Manastirea Bistrita (o frumoasa manastire care merita sa fie vazuta cu abatere din drumul national aprox. 5 km); Manastirea Hurezu (una dintre cele mai frumoase manastiri din Subcarpatii Olteniei); Manstirea Surpatele; Manastirea Dintr-un Lemn si ajungem la Baile Govora. Baile Govora, tot in judetul Valcea, sunt renumite pentru tratarea problemelor de astm bronsic, mai ales la copii. Exista si o manastire in Govora. De la Govora in aprox. 20 km, ajungem din nou in municipiul Ramnicu-Valcea, dar inainte de a ajunge, pe partea stanga, vom vedea Baile Ocnele Mari, bai de sare, cu strand salin si cu celebrul caz in care muntele este surpat in lacul salin, datorita unor erori, sa spunem asa, de management, ca sa nu spunem hotii. De ce spunem hotii? Pentru cei de la extractia sarii, aveau obligatia sa introduca in locul saramuri extrase motorina sau produse petroliere. Motorina sta deasupra apei si are rolul de a intrarupe contactul dintre tavanul de sare si apa. Daca apa intra in contact cu tavanul cavitatii create prin extractia sari sub forma de saramura il dizolva, iar muntele de sare se surpa creind un fenomen asemnator imploziei. Prin lipsa motorinei, furata fireste, apa a ajuns latavanul de sare si l-a dizolvat. Treptat, treptat, haul (cavitate) din interiorul muntelui de sare sa largit, a devenit tot mai mare si solul se surpa in lacul salin creat. Este o problema tehnica ce poate fi explicitata mai pe indelete dar scopul nostru este sa cunoastem cat mai mult.

De la Ocnele Mari ne indreptam spre Ramnicu-Valcea.

De retinut ca la o distanta de aproximativ 20 de km se afla:

- Statiunea Govora mergand spre sud-vest de Ramnicu-Valcea;

- Statiunea Calimanesti si Statiunea Caciulata, mergand spre nord, adica spre Sibiu;

- Statiunea Olanesti spre Vest, drum inchis;

Statiunea Olanesti este bine cunoscuta atat in tara, cat si peste hotare prin izvoarele minerale care trateaza afectiuni oftalmologice, afectiuni ale bilei, afectiuni ale stomacului. Tot aici exista interesante puncte de turism montan. A fost la un moment dat fosta resedinta a autoritatilor din vremea comunista, a lui Gheorghiu-Dej. Tot la Olanesti mai gasim si celebra vila de protocol mult mediatizata pe care presedintele din acea vreme, 1989 nu a mai inaugurat-o. Din Olanesti, rutier ne reintoarcem la Valcea. In Valcea sa nu ezitam sa vizitam Casa Anton Pann, muzeul si parcul. Spre sud putem merge spre Dragasani, la 40 de km unde se gaseste un Muzeu al Vinului. Orasul are stranse legaturi atat cu vinul cat si cu incaltamintea din cauciuc. Inainte de ”89 in oras era o mare intreprindere mecanica din industria de aparare.

Punctele de popas sunt suprapuse in mod evident pe zona Statiunilor balneare de la Calimanesti, Caciulata, Olanesti si Govora si statiunile montane Voineasa si Vidra. Din aceste puncte de popas se pot face incursiuni turistice scurte sau mai lungi dupa: timp, vreme, chef, bani, dotare si dorinta.

Pentru turismul religios, mai indicam ca barbatii sa mearga la Manastirea Frasanei, care este amplasata la 18 km de la DN 7 (Rimnicul Vilcea Calimanesti). Practic, pana in statiunea Calimanesti, la vreo 12 km de Valcea se face stanga si se urca pe-un munte. Pana la un loc au acces si femeile, iar de acolo accesul este rezervat barbatilor pentru ca este un munte socotit ca un Athos romanesc.

Va doresc drum bun!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Traseu Bucureşti - Băile Felix (prin TRANSALPINA; Drumul AURULUI)

[ Atenţie! Micşoraţi hărţile apasând butonul "-" pentru a avea o imagine de ansamblu.] [Pentru detalii faceţi CLICK pe cuvintele subliniate de genul  "Legatură spre" sau "Link"] Vizualizare hartă mărită Pentru a parcurge traseul Bucureşti - Băile Felix (711 km), propun o variantă inedită şi extraordinar de frumos. Nu este un traseu ieftin, dar merită. Se traversează Carpaţii Meridionali la o altitudine de 2160m (mai mult cu 126m mai sus decat tunelul TRANSFAGARASAN de la  Balea Lac). Viteza de trafic este relativ mică. Sunt indicate opriri în puncte cu vedere bună (belvedere). Propun a se face în 2-3 zile pentru a avea timpul necesar de a savura spectaculoasele priveliști. Ziua I - București - Pitești (A1) - Rîmnicu Vâlcea (DN7) - Băile Govora (DN 67) -  Novaci (GJ) (DN67C) - Stațiunea Rânca - Obârșia Lotrului - Lacul Oașa - Șugag - Sebeș (AB) (DN 67C) - Alba Iulia (DN1) - 428 km/  9-10 ore. Vizualizare hartă mărită Distanța Bucureș

Obiectiv Unicat: Biserica ”ARCA lui NOE” – Alba Iulia

Un călător ce trec prin Alba Iulia, nu trebuie să omită din obiectivele de vizitat, Biserica Sfinților Brâncoveni din cartierul Micești, Alba Iulia pozitie GPS:  46.097651, 23.558327  .  Biserica și clopotnița plan general de la intrare: Biserca, O ARCĂ a lui NOE, operă a arhitectului  Dorin Adam Ştefan, originar din Alba Iulia, asistent la Facultatea de Arhitectură a Universității „Ion Mincu” din Bucureşti  Istoria zidiri locașului, o aflăm AICI de la Părintele profesor Jan Nicolae.  Porțile Bisericii  ”Sfinților Ioan Botezătorul, Ioan Teologul și Ioan Hrisostom” – Alba Iulia  Imagini care nu au nevoie de prezentare cu interiorul bisericii Nu uitați o vizită la acest obiectiv vă luminează GPS:  46.097651, 23.558327

Coborârea de pe CRUCE de Rubens la Gherla, România

Câți dintre români știu că în Catedrala Armenească din GHERLA, jud. CLUJ se află pictura originala a lui RUBENS - ”Coborârea de pe CRUCE”. Pictura a fost luată de Napoleaon din ROMA,ca pradă de război, furată de corsari in timpul transportului pe Mediterana. După care a ajuns la curtea regală în Londra. Regina a dăruit pictura Imparatului de la VIENA, iar acesta a dăruit-o COMUNITĂȚII ARMENE drept mulțumire pentru ”un împrumut acordat”. Acum este in Biserica din GHERLA (foto: BMD) Coborârea lui Iisus de pe Cruce  ( 1612 - 1614 ) [ modificare  |  modificare sursă ] Rubens -  Coborârea de pe Cruce , catedrala din Antwerpen Tripticul  Coborârea de pe Cruce  este realizat la scurtă vreme după întoarcerea din  Italia . Tabloul se află în Catedrala Armeană din Gherla, județul Cluj. Comanda tripticului a fost făcută în 1611 de gardianul civic al Antwerpen-ului. La acea vreme conducătorul ghildei era Burgomaster Nicolaas Rockox, care și apare în pictură. Cele două panouri l