Treceți la conținutul principal

Covasna in Planul inclinat - tehnica secolului trecut

Covasna este: judet, oras, statiune, apa minerala si turism balnear si de agrement.

Judetul Covasna din punct de vedere administrativ si social nu mai are nevoie de prezentare pentru ca este un produs secuiesc. In aceste zile, secuii s-au decis sa scoata bradul ce se va inregistra la OSIM ca marca "produs secuiesc". Le doresc SUCCES si sunt convins ca il vor avea - sunt deosebiti.

Statiunea Covasna, arhicunoscuta prin apele minerale tamaduitoare, dar si prin cele mai bune tratamente aplicate bolnavilor de inima (dar nu de inima albastra). Atestata documentar sub denumirea actuala din anul 1567 statiunea este strajuita de munti nu prea înalti cu vârfuri rotunjite si beneficiaza de o clima placuta cu veri racoroase si ierni moderate. În lunile de vara si toamna timpurie cerul este mai mult senin si zilele însorite, rivalizând cu localitatile din estul si sud-estul României.
Statiunea se afla situata la 35 km de Sfantu Gheorghe, la 60 km de Brasov si la 250 km de Bucuresti. Datorita conditiilor geologice specifice, Covasna este bogata în izvoare de ape minerale variate si emanatii naturale de CO2. În 1882, apa minerala provenita de la izvorul Horgasz este medaliata la Trieste.

In statiune se ajunge simplu:
De la Brasov se merge in directia Tirgu Secuiesc - Bacau, iar dupa 15 km se vireaza dreapta pe un drum judetean care are punct teminus orasul Covasna (aproximativ 12km). Cazare se gaseste la tot pasul asa ca nu insistam asupra acestui fapt. Din statiune porneste un drum spre o localitate situata sus in munte numita Komadoo sau Comandau (aprox.10km). Din zona s-a exploatat material lemnos inca de acum un secol si se mai exploateaza inca. Pentru ca nu este un curs de apa (un riu) care sa favorizeze transportul lemnelor asa cum se facea pe riul Bistrita sau pe Valea Sebesului prin tehnica plutaritului transportul arborilor se facea cu ajutorul planului inclinat. In tehnica plataritului tehnologia era simpla. Apa era acumulata in baraje zilnic, iar o la sfarsitul zilei dupa ce se asezau trunchiurile de arbori in poduri plutitoare denumite popular plute se deversa acumularea. Nivelul ridicat al riului permitea transportul materialului lemnos din padure pana jos la calea ferata. Mecanismul planului inclinat este descris foarte bine pe site-ul www.ropedia.ro si merita citit. Redam, "Monument tehnic unicat in Europa situat in judetul Covasna, orasul Covasna, in zona Văii Zânelor. Planul inclinat sau Şiclăul cum este numit de localnici, a fost construit din initiativa lui David Horn de catre inginerul Emil Lux in 1886. ..."

Conditiile de clima si profesionalismul medicilor sunt o salvare pentru persoanele care au avut a face boli cardiologice. Ne dorim sa nu avem de a face cu aceste locuri de tratament in cardio, dar e bine sa stim unde este solutia, atunci cand ne apuca suspinul.

De la Covasna se poate trece prin munte pe la Lepsa pana la Focsani, zona super, dar drumul rau, Se poate vizita zona Bailor Balvanyos cu alte ape mineral sulfuroase care vindeca minunat problemele de circulatie. Exista si tehnica mofetelor in tratarea afectiunilor circulatorii. Langa statiune este Grota sulfuroasa mergand spre Lacul Sfanta ANA - Tusnad. Grota sulfurasa este o galeria de dimensiuni mici prin care iese la suprafata sulful provenit din vulcani inactiv. Cine itra in acesta galerie de aprox 5 m va avea o supriza. Daca are afectiuni, de orice fel, cunoscute sau necunoscute locul in care exista inflamatia sau afectiunea se incalzeste ca fosul in interiorul corpului. De retinut: Orice afectiune sau inflamatie. Nu se sta mult dar o cura de 10 zile vindeca boli aparenta nevindecabile (boli de circulatie sangvina, boli specifice femeilor, organe interne, etc.) . In punctul cel mai inalt al drumului Tirgu Secuiesc - Baile Balvanyos spre Lacul Sfanta ANA - Baile Tusnad este un hotel Best Western unde se parcheaza. De la acest hotel, fost sanatoriu TBC, se urca o poteca aproximativ 30 min prin padurea de fag. Drumul este cu o diferenta de nivel apreciabila, dar este accesibil.
Dupa ce ne intoarcem la parcare putem continua inca trei km apopi avem posibilitatea spre dreapta sa vizitam Lacul Sfanta ANA dupa care revenim la acea intersectie sau facem stanga spre Baile Tusnad. La Baile Tusnad, din nou apa mineral si afectiuni tratate, cine le are.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Traseu Bucureşti - Băile Felix (prin TRANSALPINA; Drumul AURULUI)

[ Atenţie! Micşoraţi hărţile apasând butonul "-" pentru a avea o imagine de ansamblu.] [Pentru detalii faceţi CLICK pe cuvintele subliniate de genul  "Legatură spre" sau "Link"] Vizualizare hartă mărită Pentru a parcurge traseul Bucureşti - Băile Felix (711 km), propun o variantă inedită şi extraordinar de frumos. Nu este un traseu ieftin, dar merită. Se traversează Carpaţii Meridionali la o altitudine de 2160m (mai mult cu 126m mai sus decat tunelul TRANSFAGARASAN de la  Balea Lac). Viteza de trafic este relativ mică. Sunt indicate opriri în puncte cu vedere bună (belvedere). Propun a se face în 2-3 zile pentru a avea timpul necesar de a savura spectaculoasele priveliști. Ziua I - București - Pitești (A1) - Rîmnicu Vâlcea (DN7) - Băile Govora (DN 67) -  Novaci (GJ) (DN67C) - Stațiunea Rânca - Obârșia Lotrului - Lacul Oașa - Șugag - Sebeș (AB) (DN 67C) - Alba Iulia (DN1) - 428 km/  9-10 ore. Vizualizare hartă mărită Distanța Bucureș

Obiectiv Unicat: Biserica ”ARCA lui NOE” – Alba Iulia

Un călător ce trec prin Alba Iulia, nu trebuie să omită din obiectivele de vizitat, Biserica Sfinților Brâncoveni din cartierul Micești, Alba Iulia pozitie GPS:  46.097651, 23.558327  .  Biserica și clopotnița plan general de la intrare: Biserca, O ARCĂ a lui NOE, operă a arhitectului  Dorin Adam Ştefan, originar din Alba Iulia, asistent la Facultatea de Arhitectură a Universității „Ion Mincu” din Bucureşti  Istoria zidiri locașului, o aflăm AICI de la Părintele profesor Jan Nicolae.  Porțile Bisericii  ”Sfinților Ioan Botezătorul, Ioan Teologul și Ioan Hrisostom” – Alba Iulia  Imagini care nu au nevoie de prezentare cu interiorul bisericii Nu uitați o vizită la acest obiectiv vă luminează GPS:  46.097651, 23.558327

Coborârea de pe CRUCE de Rubens la Gherla, România

Câți dintre români știu că în Catedrala Armenească din GHERLA, jud. CLUJ se află pictura originala a lui RUBENS - ”Coborârea de pe CRUCE”. Pictura a fost luată de Napoleaon din ROMA,ca pradă de război, furată de corsari in timpul transportului pe Mediterana. După care a ajuns la curtea regală în Londra. Regina a dăruit pictura Imparatului de la VIENA, iar acesta a dăruit-o COMUNITĂȚII ARMENE drept mulțumire pentru ”un împrumut acordat”. Acum este in Biserica din GHERLA (foto: BMD) Coborârea lui Iisus de pe Cruce  ( 1612 - 1614 ) [ modificare  |  modificare sursă ] Rubens -  Coborârea de pe Cruce , catedrala din Antwerpen Tripticul  Coborârea de pe Cruce  este realizat la scurtă vreme după întoarcerea din  Italia . Tabloul se află în Catedrala Armeană din Gherla, județul Cluj. Comanda tripticului a fost făcută în 1611 de gardianul civic al Antwerpen-ului. La acea vreme conducătorul ghildei era Burgomaster Nicolaas Rockox, care și apare în pictură. Cele două panouri l