Treceți la conținutul principal

TRANSALPINA - spectacolul lumii

Drumul care leaga Transilvania de Oltenia, de la Sebes Alba prin Sugag - Oasa - Obârșia Lotrului - Rânca până la Novaci este identificat ca Drumul National nr 67, se numeste, pe buna dreptate, TRANSALPINA.
Ieri am revenit din traseul transalpin incarcat cu energie si multe clipe frumoase date de spectacolul lumii montane. Parcurgerea acestui drum, construit in primul Război Mondial, oprește respirația prin spectacolul de culoare si peisaje.
Am facut traseul in doua etape:
1. Sebes Alba - Obarsia Lotrului.
Cu bucurie am vazut si simțit că accesul in Munții Șureanu este super bun, drumul de la Sebes Alba la Cabana Oasa si Valea Frumoasei este modernizat si asfaltat.
In aceste locuri pescuia Mihail Sadoveanu. Zona a reprezentat izvorul creativ pentru romanul cu același nume - Valea FRUMOASEI. In imagini se vad portiunii de traseu care este in faza finala de modernizare sau in clip derularea in timp real a situatiei.
Coborârea spre Obârșia Lotrului este mai dificila pentru ca acum se lucreaza si e drumul de acces cu balst si beton pentru celalte portiunii.


2. Obârșia Lotrului - Saua Stefanu - Saua Urdele (2160m) - Rânca - Novaci

Drumul este in modernizare si mai sunt la acesta data aproximativ 1500 m cumpliti cu vreo trei pasaje grele chiar inainte de saua Urdele.
Traseul urmareste riul catva kilometri dupa care urma prin padurea de conifere in serpentine. La iesirea din padure in plai (pasune montana) este o stână de oi pe dreapta si un izvor cu apă rece pe marginea stânga a drumului.
Drumul sinuos cu o urcare ce depaseste pe multe locuri 15% permite vizualizarea unui spectacol de pașuni alpine, grupe de minti, lacuri si caldari glaciare.

TRANSALPINA


Chiar in partea superioara a traseului, in Saua Urdele, exista trei pasaje mai grele, dar merita. Cu grija si viteza I.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Traseu Bucureşti - Băile Felix (prin TRANSALPINA; Drumul AURULUI)

[ Atenţie! Micşoraţi hărţile apasând butonul "-" pentru a avea o imagine de ansamblu.] [Pentru detalii faceţi CLICK pe cuvintele subliniate de genul  "Legatură spre" sau "Link"] Vizualizare hartă mărită Pentru a parcurge traseul Bucureşti - Băile Felix (711 km), propun o variantă inedită şi extraordinar de frumos. Nu este un traseu ieftin, dar merită. Se traversează Carpaţii Meridionali la o altitudine de 2160m (mai mult cu 126m mai sus decat tunelul TRANSFAGARASAN de la  Balea Lac). Viteza de trafic este relativ mică. Sunt indicate opriri în puncte cu vedere bună (belvedere). Propun a se face în 2-3 zile pentru a avea timpul necesar de a savura spectaculoasele priveliști. Ziua I - București - Pitești (A1) - Rîmnicu Vâlcea (DN7) - Băile Govora (DN 67) -  Novaci (GJ) (DN67C) - Stațiunea Rânca - Obârșia Lotrului - Lacul Oașa - Șugag - Sebeș (AB) (DN 67C) - Alba Iulia (DN1) - 428 km/  9-10 ore. Vizualizare hartă mărită Distanța Bucureș

Obiectiv Unicat: Biserica ”ARCA lui NOE” – Alba Iulia

Un călător ce trec prin Alba Iulia, nu trebuie să omită din obiectivele de vizitat, Biserica Sfinților Brâncoveni din cartierul Micești, Alba Iulia pozitie GPS:  46.097651, 23.558327  .  Biserica și clopotnița plan general de la intrare: Biserca, O ARCĂ a lui NOE, operă a arhitectului  Dorin Adam Ştefan, originar din Alba Iulia, asistent la Facultatea de Arhitectură a Universității „Ion Mincu” din Bucureşti  Istoria zidiri locașului, o aflăm AICI de la Părintele profesor Jan Nicolae.  Porțile Bisericii  ”Sfinților Ioan Botezătorul, Ioan Teologul și Ioan Hrisostom” – Alba Iulia  Imagini care nu au nevoie de prezentare cu interiorul bisericii Nu uitați o vizită la acest obiectiv vă luminează GPS:  46.097651, 23.558327

Coborârea de pe CRUCE de Rubens la Gherla, România

Câți dintre români știu că în Catedrala Armenească din GHERLA, jud. CLUJ se află pictura originala a lui RUBENS - ”Coborârea de pe CRUCE”. Pictura a fost luată de Napoleaon din ROMA,ca pradă de război, furată de corsari in timpul transportului pe Mediterana. După care a ajuns la curtea regală în Londra. Regina a dăruit pictura Imparatului de la VIENA, iar acesta a dăruit-o COMUNITĂȚII ARMENE drept mulțumire pentru ”un împrumut acordat”. Acum este in Biserica din GHERLA (foto: BMD) Coborârea lui Iisus de pe Cruce  ( 1612 - 1614 ) [ modificare  |  modificare sursă ] Rubens -  Coborârea de pe Cruce , catedrala din Antwerpen Tripticul  Coborârea de pe Cruce  este realizat la scurtă vreme după întoarcerea din  Italia . Tabloul se află în Catedrala Armeană din Gherla, județul Cluj. Comanda tripticului a fost făcută în 1611 de gardianul civic al Antwerpen-ului. La acea vreme conducătorul ghildei era Burgomaster Nicolaas Rockox, care și apare în pictură. Cele două panouri l