Treceți la conținutul principal

Sovata și împrejurimi (Câmpu Cetății, Salina PRAID)

Statiunea SOVATA nu mai are nevoie de nici o prezentare. Efectele balneoclimaterice sunt binefacatoare organismului, in special a organismului feminin prin existenta ”Lacului URSU” lac salin si prin zona premontana cu paduri seculare de foioase. Statiunea este foarte bine pusa la punct din punct de vedere investitional hotelurile si vilele fiind renovate generând confort turistilor.

La 12 km de Sovata pe directia REGHIN (7 km pe DN apoi la drepta pe drum comunal 5 km) se ajunge la ”CÂMPU CETĂȚII”.


Aparent nesemnificativ acest obiectiv dar odata intrând pe drumul comunal observam constructii de bun simt frumoase cu destinatia de cabane si pensiuni. După 5 km intram la Hanul Pescaresc unde avem ocazia sa pescuim efectiv pastrav din bazine (lacuri) cu o undiță inchiriată contra sumei de 2 lei si apoi platim pastrăvul cu 23 lei/kg.



Noi nu am pescuit dar am mâncat pastrav prajit asortat cu mămăliguță si mujdei de usturoi si acoperit cu un strat de vin sec de Jidvei (cambei).


De precizat ca pe Valea de la Campul Cetății se poate dormi in regima hotelier, de pensiune si , atentie!, LA IURTĂ MONGOLEZĂ.


În apropiere se afla comuna PRAID, capat de linie ferată (BLAJ-TÂRNAVENI- SOVATA -PRAID) si in același timp obiectiv de ingteres pentru persoanele care sufera de astm bronșic care se pot trata in Salina din localitate.
Accesul in SALINA, se face cu autobuzul ce intra in mină cu o frecvență de 30 minute, pentru un preț a biletului de 20lei/ adult si 12 lei/ copil.






Descopera România, gradină a Carpațiilor!


.. si cateva imagini dinamice ...


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Traseu Bucureşti - Băile Felix (prin TRANSALPINA; Drumul AURULUI)

[ Atenţie! Micşoraţi hărţile apasând butonul "-" pentru a avea o imagine de ansamblu.] [Pentru detalii faceţi CLICK pe cuvintele subliniate de genul  "Legatură spre" sau "Link"] Vizualizare hartă mărită Pentru a parcurge traseul Bucureşti - Băile Felix (711 km), propun o variantă inedită şi extraordinar de frumos. Nu este un traseu ieftin, dar merită. Se traversează Carpaţii Meridionali la o altitudine de 2160m (mai mult cu 126m mai sus decat tunelul TRANSFAGARASAN de la  Balea Lac). Viteza de trafic este relativ mică. Sunt indicate opriri în puncte cu vedere bună (belvedere). Propun a se face în 2-3 zile pentru a avea timpul necesar de a savura spectaculoasele priveliști. Ziua I - București - Pitești (A1) - Rîmnicu Vâlcea (DN7) - Băile Govora (DN 67) -  Novaci (GJ) (DN67C) - Stațiunea Rânca - Obârșia Lotrului - Lacul Oașa - Șugag - Sebeș (AB) (DN 67C) - Alba Iulia (DN1) - 428 km/  9-10 ore. Vizualizare hartă mărită Distanța Bucureș

Obiectiv Unicat: Biserica ”ARCA lui NOE” – Alba Iulia

Un călător ce trec prin Alba Iulia, nu trebuie să omită din obiectivele de vizitat, Biserica Sfinților Brâncoveni din cartierul Micești, Alba Iulia pozitie GPS:  46.097651, 23.558327  .  Biserica și clopotnița plan general de la intrare: Biserca, O ARCĂ a lui NOE, operă a arhitectului  Dorin Adam Ştefan, originar din Alba Iulia, asistent la Facultatea de Arhitectură a Universității „Ion Mincu” din Bucureşti  Istoria zidiri locașului, o aflăm AICI de la Părintele profesor Jan Nicolae.  Porțile Bisericii  ”Sfinților Ioan Botezătorul, Ioan Teologul și Ioan Hrisostom” – Alba Iulia  Imagini care nu au nevoie de prezentare cu interiorul bisericii Nu uitați o vizită la acest obiectiv vă luminează GPS:  46.097651, 23.558327

Coborârea de pe CRUCE de Rubens la Gherla, România

Câți dintre români știu că în Catedrala Armenească din GHERLA, jud. CLUJ se află pictura originala a lui RUBENS - ”Coborârea de pe CRUCE”. Pictura a fost luată de Napoleaon din ROMA,ca pradă de război, furată de corsari in timpul transportului pe Mediterana. După care a ajuns la curtea regală în Londra. Regina a dăruit pictura Imparatului de la VIENA, iar acesta a dăruit-o COMUNITĂȚII ARMENE drept mulțumire pentru ”un împrumut acordat”. Acum este in Biserica din GHERLA (foto: BMD) Coborârea lui Iisus de pe Cruce  ( 1612 - 1614 ) [ modificare  |  modificare sursă ] Rubens -  Coborârea de pe Cruce , catedrala din Antwerpen Tripticul  Coborârea de pe Cruce  este realizat la scurtă vreme după întoarcerea din  Italia . Tabloul se află în Catedrala Armeană din Gherla, județul Cluj. Comanda tripticului a fost făcută în 1611 de gardianul civic al Antwerpen-ului. La acea vreme conducătorul ghildei era Burgomaster Nicolaas Rockox, care și apare în pictură. Cele două panouri l