Treceți la conținutul principal

Un weekend in Cernauti (Ukraina)

Previziunile METEO cu ploaie din sfârșitul de săptămână care a trecut și excepționalul blog de călători Imperator TRAVEL, au fost factori determinanți pentru a alege ca destinație CERNĂUȚI, Bucovina (UA).
Am plecat din Alba Iulia la ora 15 si după 450km am ajuns la Cernăuți trecând munții Carpați ORIENTALI prin pasul MESTECĂNIȘ. Trecerea frontierei de stat a fost o formalitate cu lucrători vamali amabili și la noi și în Ukraina (primești un tichet la intrarea în vama Ucraineana și îl restitui la ieșirea din vamă - pe același sens).
După aproximativ 45 km de drum vălurit și cu gropi (cum era în România anilor 1997) am intrat în Cernăuți. Orașul are mai multe în comun cu România și Austria decât  cu Ucraina (arhitectura, civilizație, etc.). Cazarea am avut-o la hotelul recomandat de blogul Imperator Travel, Hotel Bukovina. Un hotel excelent cu un pret foarte bun raportat la servicii, zona, etc.

Așa cum am spus Cernăuți are amprenta Austriei și a României, clădiri vechi, stil Baroc, construite până în 1944, bine întreținute. Străzile sunt dezastru și nu am cuvinte sa explic ce înseamnă sintagma atribuită străzilor.

Obiective de vizitat:
1. Universitatea Cernăuți
Sala de studiu
Sala de Marmura a Unversității Cernauți


Sala de Marmura a Universitații Cernauți
Unversitatea est amplasată în ansamblul de construcții a  Mitropoliei Ortodoxe (românești o perioada) de la Cernăuți. Construcțiile grandioase se impun prin arhitectură
Universitatea vazuta din Est (lateral)
Partea frontala a rectoratului Universității Cernauți

Mitropolia Cernăuții (veche)

(în spatele construcțiilor un parc dendrologic).
Fantana cu nuferi din Parcul Universității Cernauți


2. Centrul orașului plin cu cafenele și restaurante selecte (prețuri bune mâncare ECO);

3. Bazarul, piața orașului în care găsești de toate;

4. Parcuri imense pline de arbori si statuete;
 5. Cetatea HOTIN - la hotarul Moldovei din vremea lui Stefan cel Mare;

6. Castelul CAMENIȚA

7. Manastirea Bănceni, ținutul Herța (ortodoxă  a românilor)
Mănăstirea Bănceni din ținutul Herța al Bucovinei de Nord

Mai multe aici! si un alt blog Am fost acolo 


Concluzia: Merită un weekend în Bocovina de Nord printre românii care cred ca vine Ziua să revină alături de România in Uniunea europeană. 
Am simțit siguranță in deplasare contrar poveștilor vehiculate. Prețurile sunt 60% din ale noastre cu standarde de calitate asemanatoare.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Traseu Bucureşti - Băile Felix (prin TRANSALPINA; Drumul AURULUI)

[ Atenţie! Micşoraţi hărţile apasând butonul "-" pentru a avea o imagine de ansamblu.] [Pentru detalii faceţi CLICK pe cuvintele subliniate de genul  "Legatură spre" sau "Link"] Vizualizare hartă mărită Pentru a parcurge traseul Bucureşti - Băile Felix (711 km), propun o variantă inedită şi extraordinar de frumos. Nu este un traseu ieftin, dar merită. Se traversează Carpaţii Meridionali la o altitudine de 2160m (mai mult cu 126m mai sus decat tunelul TRANSFAGARASAN de la  Balea Lac). Viteza de trafic este relativ mică. Sunt indicate opriri în puncte cu vedere bună (belvedere). Propun a se face în 2-3 zile pentru a avea timpul necesar de a savura spectaculoasele priveliști. Ziua I - București - Pitești (A1) - Rîmnicu Vâlcea (DN7) - Băile Govora (DN 67) -  Novaci (GJ) (DN67C) - Stațiunea Rânca - Obârșia Lotrului - Lacul Oașa - Șugag - Sebeș (AB) (DN 67C) - Alba Iulia (DN1) - 428 km/  9-10 ore. Vizualizare hartă mărită Distanța Bucureș

Obiectiv Unicat: Biserica ”ARCA lui NOE” – Alba Iulia

Un călător ce trec prin Alba Iulia, nu trebuie să omită din obiectivele de vizitat, Biserica Sfinților Brâncoveni din cartierul Micești, Alba Iulia pozitie GPS:  46.097651, 23.558327  .  Biserica și clopotnița plan general de la intrare: Biserca, O ARCĂ a lui NOE, operă a arhitectului  Dorin Adam Ştefan, originar din Alba Iulia, asistent la Facultatea de Arhitectură a Universității „Ion Mincu” din Bucureşti  Istoria zidiri locașului, o aflăm AICI de la Părintele profesor Jan Nicolae.  Porțile Bisericii  ”Sfinților Ioan Botezătorul, Ioan Teologul și Ioan Hrisostom” – Alba Iulia  Imagini care nu au nevoie de prezentare cu interiorul bisericii Nu uitați o vizită la acest obiectiv vă luminează GPS:  46.097651, 23.558327

Coborârea de pe CRUCE de Rubens la Gherla, România

Câți dintre români știu că în Catedrala Armenească din GHERLA, jud. CLUJ se află pictura originala a lui RUBENS - ”Coborârea de pe CRUCE”. Pictura a fost luată de Napoleaon din ROMA,ca pradă de război, furată de corsari in timpul transportului pe Mediterana. După care a ajuns la curtea regală în Londra. Regina a dăruit pictura Imparatului de la VIENA, iar acesta a dăruit-o COMUNITĂȚII ARMENE drept mulțumire pentru ”un împrumut acordat”. Acum este in Biserica din GHERLA (foto: BMD) Coborârea lui Iisus de pe Cruce  ( 1612 - 1614 ) [ modificare  |  modificare sursă ] Rubens -  Coborârea de pe Cruce , catedrala din Antwerpen Tripticul  Coborârea de pe Cruce  este realizat la scurtă vreme după întoarcerea din  Italia . Tabloul se află în Catedrala Armeană din Gherla, județul Cluj. Comanda tripticului a fost făcută în 1611 de gardianul civic al Antwerpen-ului. La acea vreme conducătorul ghildei era Burgomaster Nicolaas Rockox, care și apare în pictură. Cele două panouri l