Treceți la conținutul principal

Turnul Crivadia, o fortareata pe canionul CHEILE CRIVADIEI

La 30km de la HATEG spre Petrosani, după ce ieși din satul PETROS, (Satul Petros este renumit prin maturoiul pus în poarta de la drum de către familia care are fete de măritat. Marimea maturoiului din nuiele este dată de varsta si bogatia fetei ce isi cauta prieten, viitor sotz) drumul national 66 (DN 66) urca pe curba de nivel si trece peste un viaduct spectaculos peste Valea râului MERIȘOR care se deschide la Crivadia după ce a fost incorsetată de munți printr-un canion spectaculos. Pe partea dreapta a drumului este o parcare generoasă unde vă recomand să opriți preț de 10 minute.
Din parcare se trece șoseaua și apoi urmați poteca pentru a urca 50 m într-o poiană, apoi se  continuă urcarea usoară (recomandat tuturor indeiferent de vârstă) de aproximativ 150m (totul  in 5 minute) spre turnul medieval Crivadia. Turnul se află în Parcul Natural Grădiștea Muncelului _Cioclovina. În zonă se afla celebrele peșteri Cioclovina cu apa și Cioclovina uscată, dar și Peșterile din Valea Stânii, Sura Mare, Tecuri și Peștera Bolii. Zona este foaete frumoasă in anotimpurile calde. Vara șă aveți grijă la ”vipera cu corn” este prezentă în stâncărie. Protecția la viperă prin încalțăminte si ciorapi de culoare ”ALB”.

Potrivit blogului http://www.patzinakia.com Construcţia a fost ridicată în cel de al treilea deceniu al secolului al XVI-lea, probabil după 1528, pentrua supraveghea vechiul drum care lega Oltenia prinValea Jiului de Valea Mureșului. Comanditarul a fost voievodul Transilvanei, Petru Pereny (1526-1529), iar motivul pare a ficonsemnat de o plângere a nobililor din Haţeg în legătură cu contrabanda oltenilor și a haţeganilor.
Un turn asemănător dar neconservat este pe Valea Oltului intre Sibiu si Rm. Vîlcea, la Turnu Roșu.

  Accesul spre turn

 Vedere spre CHEI
 Turnul este circular, cu diametrul de 13m, iar la exterior este tencuit. Intrarea era situată în partea de nord, la 2 m înălţime de pământ şi pentru acces se folosea probabil o scară. (sursa: Blog banitaromania)
 Accesul laTURN
 Zidul TURNULUI CRIVADIA
 Interiorul Turnului de observație de la Crivadia

 Sunt 7 creneluri (deschideri de tragere) cu ambrazuri evazate spre interior, situate la o distanţă de aproximativ 1-1,5 m unul de altul spre HATEG.
 Platforma cu vederea spre Țara Hațegului (de fapt Depresiunea HAȚEG)
 Șoseaua spre Hațeg


 Creneluri in TURNUL CRIVADIA
 Prin deschiderea de tragere se vede ramura unui arbore (fag).

 În interior este posibil să fi avut cisternă, singura urmă vizibilă astăzi fiind o groapă.
 Spre RETEZAT
 Vedere spre CHEILE CRIVADIA (spectaculos de inguste și înalte)
 Cheile Crivadia din Turnul CRIVADIA


 Acces din DN66

 Calea ferată Simeria - Petroșani linia 202
 Retezat in plan in departat.


Merită osteneala de a opri 10  minute la MERIȘOR - CRIVADIA.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Traseu Bucureşti - Băile Felix (prin TRANSALPINA; Drumul AURULUI)

[ Atenţie! Micşoraţi hărţile apasând butonul "-" pentru a avea o imagine de ansamblu.] [Pentru detalii faceţi CLICK pe cuvintele subliniate de genul  "Legatură spre" sau "Link"] Vizualizare hartă mărită Pentru a parcurge traseul Bucureşti - Băile Felix (711 km), propun o variantă inedită şi extraordinar de frumos. Nu este un traseu ieftin, dar merită. Se traversează Carpaţii Meridionali la o altitudine de 2160m (mai mult cu 126m mai sus decat tunelul TRANSFAGARASAN de la  Balea Lac). Viteza de trafic este relativ mică. Sunt indicate opriri în puncte cu vedere bună (belvedere). Propun a se face în 2-3 zile pentru a avea timpul necesar de a savura spectaculoasele priveliști. Ziua I - București - Pitești (A1) - Rîmnicu Vâlcea (DN7) - Băile Govora (DN 67) -  Novaci (GJ) (DN67C) - Stațiunea Rânca - Obârșia Lotrului - Lacul Oașa - Șugag - Sebeș (AB) (DN 67C) - Alba Iulia (DN1) - 428 km/  9-10 ore. Vizualizare hartă mărită Distanța Bucureș...

Coborârea de pe CRUCE de Rubens la Gherla, România

Câți dintre români știu că în Catedrala Armenească din GHERLA, jud. CLUJ se află pictura originala a lui RUBENS - ”Coborârea de pe CRUCE”. Pictura a fost luată de Napoleaon din ROMA,ca pradă de război, furată de corsari in timpul transportului pe Mediterana. După care a ajuns la curtea regală în Londra. Regina a dăruit pictura Imparatului de la VIENA, iar acesta a dăruit-o COMUNITĂȚII ARMENE drept mulțumire pentru ”un împrumut acordat”. Acum este in Biserica din GHERLA (foto: BMD) Coborârea lui Iisus de pe Cruce  ( 1612 - 1614 ) [ modificare  |  modificare sursă ] Rubens -  Coborârea de pe Cruce , catedrala din Antwerpen Tripticul  Coborârea de pe Cruce  este realizat la scurtă vreme după întoarcerea din  Italia . Tabloul se află în Catedrala Armeană din Gherla, județul Cluj. Comanda tripticului a fost făcută în 1611 de gardianul civic al Antwerpen-ului. La acea vreme conducătorul ghildei era Burgomaster Nicolaas Rockox, care și apa...

Obiectiv Unicat: Biserica ”ARCA lui NOE” – Alba Iulia

Un călător ce trec prin Alba Iulia, nu trebuie să omită din obiectivele de vizitat, Biserica Sfinților Brâncoveni din cartierul Micești, Alba Iulia pozitie GPS:  46.097651, 23.558327  .  Biserica și clopotnița plan general de la intrare: Biserca, O ARCĂ a lui NOE, operă a arhitectului  Dorin Adam Ştefan, originar din Alba Iulia, asistent la Facultatea de Arhitectură a Universității „Ion Mincu” din Bucureşti  Istoria zidiri locașului, o aflăm AICI de la Părintele profesor Jan Nicolae.  Porțile Bisericii  ”Sfinților Ioan Botezătorul, Ioan Teologul și Ioan Hrisostom” – Alba Iulia  Imagini care nu au nevoie de prezentare cu interiorul bisericii Nu uitați o vizită la acest obiectiv vă luminează GPS:  46.097651, 23.558327