Treceți la conținutul principal

Deva - Muzeul Civilizației Dacice (cam puțină informație despre DACIA SUPERIOR)

La baza dealului pe care este construită cetatea din DEVA se afla un frumos parc, o frumoasă clădire care a fost locuința marelui Petru Groza - definit de STALIN ”ultimul burghez”. 
La marginea parcului de la poalele Cetății se află Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva  care funcţionează în Palatul Magna Curia. Muzeul este in administrarea Consiliului Județean (HD) ce impune o taxa de 10 lei (2,25 EUR)/ persoană.  Personal mi s-a părut cam mare această taxă. La intrare doua femei ”acre si plictisite” au incasat 60 lei și nu au catadixit să ne explice nimic (celor 6 persoane din grup). La solicitarea mea una din femei a inceput sa explice despre proprietarii clădirii, mirată că nu am auzit de arborele genealogic al acestor înaintași [Gheorghe Bánffy (1691-1708) și Ștefan Haller (1709-1710)], guvernatori ai Transilvaniei, în fapt. După trei vorbe dezlânate ne-a abandonat și lasat pe mâna paznicilor de la o companie de paza și protecție, ARIS (cred). Paznicul care ne-a însoțit în tezaur a explicat frumos despre exponate, parcă era custodele muzeului (om la 50 ani fără studii superioare, dar cu bun simț).
Cu toate că organizarea și resursa umană lasă de dorit, merită trecut ca obiectiv de vizitat. Sunt interesante piesele din epoca bronzului, piesele de aur si argint din tezaur făurite cu multă migală acum mai bine de 2000 ani, Lipsesc, ca exponate, brățările dacice, (cel puțin una) ce au fost descoperite in arealul geografic al jud. Hunedoara. Vorba unui prieten ”sunt la mitici” nu aici unde ar fi trebuit să fie expuse.
In imaginea de mai jos colecția de monede batute in DACIA SUPERIOR pe vremea regelui Coson. Istoricul Florus amintea: „Dacii trăiesc nedezlipiți de munți. ... , sub conducerea regelui Cotiso” (în realitate Koson)

Colectia paleontologica cuprinde 5965 piese din care 1631 exemplare de melci si scoici provenite din punctele fosilifere de la Lapugiu de Sus si Buituri, 531 esantioane de impresiuni foliare, insecte si pesti descoperite in situl fosilifer de la Tampa si 2019 resturi osteologice apartinand diferitelor specii de mamifere pleistocenice. 
Dar cele mai importante din punct de vedere stiintific sunt cele 1782 fragmente osteologice descoperite in rezervatia paleontologica de la Sanpetru (Hateg). Ele apartin unor vertebrate maastrichtiene (Cretacic superior) si in special dinozaurilor pitici (Magyarosaurus dacus, Struthiosaurus transsylvanicus, Orthomerus transsylvanicus, Zalmoxes shqiperorum) care au trait cu 65 de milioane de ani in urma, pe vremea cand bazinul Hategului era ca o insula in cadrul Marii Tethis. 
In imagini o frunza de palmier fosilizată și o broască testoasă fosilizată ce au fost descoperite în bazinul Jiului de Vest (Uricani lângă Petroșani)


COLECTIA    DE    LEPIDOPTERE. Cuprinde 10917 exemplare colectate in ecosisteme naturale din judetul Hunedoara dar si din alte regiuni ale Romaniei. Dintre speciile importante din punct de vedere stiintific si biogeografic se remarca raritatile Prodotis stolida, Lycaena helle, Colias myrmidone, Colias chrysotheme, Zerynthia polyxena si endemitele carpatice Apamea maillardi carpatobrunnea, Erebia melas runcensis, Parnassius apollo jaraensis, Parnassius apollo transsylvanicus, Boloria pales carpathomeridionalis.


Colectia paleontologica cuprinde 5965 piese din care 1631 exemplare de melci si scoici provenite din punctele fosilifere de la Lapugiu de Sus si Buituri, 531 esantioane de impresiuni foliare, insecte si pesti descoperite in situl fosilifer de la Tampa si 2019 resturi osteologice apartinand diferitelor specii de mamifere pleistocenice. Dar cele mai importante din punct de vedere stiintific sunt cele 1782 fragmente osteologice descoperite in rezervatia paleontologica de la Sanpetru (Hateg). Ele apartin unor vertebrate maastrichtiene (Cretacic superior) si in special dinozaurilor pitici (Magyarosaurus dacus, Struthiosaurus transsylvanicus, Orthomerus transsylvanicus, Zalmoxes shqiperorum) care au trait cu 65 de milioane de ani in urma, pe vremea cand bazinul Hategului era ca o insula in cadrul Marii Tethis.




Si nu în ultimul rând LAPIDARIUL cu numeroase piese. Statui menhir MENHÍR (fr. menhir, cf. celt. men – piatră, hir – lung) – Monument megalitic preistoric, cu caracter funerar sau de cult, construit dintr-un bloc de piatră, în general nefasonat, aşezat vertical, izolat sau în grup.
Cele cinci piese megalitice aflate la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva au fost descoperite în zona dintre localităţile Baia de Criş şi Ţebea (jud. Hunedoara). Trei dintre statui au fost descoperite în anul 1881, iar ultima dintre piese şi menhirul au fost scoase la lumină în anul 2000.


Despre acesta puteti sa faceti documentarea la acesta adresă de site: lapidariul sau tur VIRTUAL
sau cateva imagini suprinse de mine



 Se stia si despre DELFINI

Multe altele la fata locului
Detalii de călătorie și logistică turistică în mesaje prin posta electronică

Comentarii

Un obiectiv de vacanta. Muzeul Civilizatiei dacice din DEVA.

Postări populare de pe acest blog

Traseu Bucureşti - Băile Felix (prin TRANSALPINA; Drumul AURULUI)

[ Atenţie! Micşoraţi hărţile apasând butonul "-" pentru a avea o imagine de ansamblu.] [Pentru detalii faceţi CLICK pe cuvintele subliniate de genul  "Legatură spre" sau "Link"] Vizualizare hartă mărită Pentru a parcurge traseul Bucureşti - Băile Felix (711 km), propun o variantă inedită şi extraordinar de frumos. Nu este un traseu ieftin, dar merită. Se traversează Carpaţii Meridionali la o altitudine de 2160m (mai mult cu 126m mai sus decat tunelul TRANSFAGARASAN de la  Balea Lac). Viteza de trafic este relativ mică. Sunt indicate opriri în puncte cu vedere bună (belvedere). Propun a se face în 2-3 zile pentru a avea timpul necesar de a savura spectaculoasele priveliști. Ziua I - București - Pitești (A1) - Rîmnicu Vâlcea (DN7) - Băile Govora (DN 67) -  Novaci (GJ) (DN67C) - Stațiunea Rânca - Obârșia Lotrului - Lacul Oașa - Șugag - Sebeș (AB) (DN 67C) - Alba Iulia (DN1) - 428 km/  9-10 ore. Vizualizare hartă mărită Distanța Bucureș

Coborârea de pe CRUCE de Rubens la Gherla, România

Câți dintre români știu că în Catedrala Armenească din GHERLA, jud. CLUJ se află pictura originala a lui RUBENS - ”Coborârea de pe CRUCE”. Pictura a fost luată de Napoleaon din ROMA,ca pradă de război, furată de corsari in timpul transportului pe Mediterana. După care a ajuns la curtea regală în Londra. Regina a dăruit pictura Imparatului de la VIENA, iar acesta a dăruit-o COMUNITĂȚII ARMENE drept mulțumire pentru ”un împrumut acordat”. Acum este in Biserica din GHERLA (foto: BMD) Coborârea lui Iisus de pe Cruce  ( 1612 - 1614 ) [ modificare  |  modificare sursă ] Rubens -  Coborârea de pe Cruce , catedrala din Antwerpen Tripticul  Coborârea de pe Cruce  este realizat la scurtă vreme după întoarcerea din  Italia . Tabloul se află în Catedrala Armeană din Gherla, județul Cluj. Comanda tripticului a fost făcută în 1611 de gardianul civic al Antwerpen-ului. La acea vreme conducătorul ghildei era Burgomaster Nicolaas Rockox, care și apare în pictură. Cele două panouri l

Obiectiv Unicat: Biserica ”ARCA lui NOE” – Alba Iulia

Un călător ce trec prin Alba Iulia, nu trebuie să omită din obiectivele de vizitat, Biserica Sfinților Brâncoveni din cartierul Micești, Alba Iulia pozitie GPS:  46.097651, 23.558327  .  Biserica și clopotnița plan general de la intrare: Biserca, O ARCĂ a lui NOE, operă a arhitectului  Dorin Adam Ştefan, originar din Alba Iulia, asistent la Facultatea de Arhitectură a Universității „Ion Mincu” din Bucureşti  Istoria zidiri locașului, o aflăm AICI de la Părintele profesor Jan Nicolae.  Porțile Bisericii  ”Sfinților Ioan Botezătorul, Ioan Teologul și Ioan Hrisostom” – Alba Iulia  Imagini care nu au nevoie de prezentare cu interiorul bisericii Nu uitați o vizită la acest obiectiv vă luminează GPS:  46.097651, 23.558327