Treceți la conținutul principal

Biserica FELEAC - CLUJ monument arhitectonic

O incursiune la Biserica Ortodoxa din Feleac este binevenita. Urcand Dealul Feleacului din Municipiul Cluj Napoca spre Turda, dar nu cu ajutorul carelor cu noi cum facea Avram Iancu, ajungem in culmea dealului de unde vedem o vedere panoramica a municipiului Cluj Napoca.

Potrivit informatiilor din enciclopedia virtuala, wikipedia, satul Fealeac se află aşezat pe masivul Feleacului, situat la întâlnirea Podişului Someşan şi Câmpia Transilvaniei. Msivul este orientat pe direcţia est-vest, pe o lungime de 20 km, de-a lungul căreia se află mai multe înălţimi: Vârful Peana (832 m), Dealul Feleac (744 m), Măgura Sălicii (824 m.

Din 2005 localitatea are şi o pârtie de schi cu lungime de 800 de metri, dotată cu tunuri de zăpadă artificială şi teleschi.

Istoria satului arata ca ..."Satul a fost întemeiat în anul 1366 când Ludovic I a aprobat colonizarea a 20 de familii de grăniceri români din Mărginimea Sibiului pe locul denumit în germană „Fleck” (de aici vine numele maghiar şi românesc al satului), pe coama unui deal învecinat, cărora le-a fost încredinţată paza şi întreţinerea drumului care străbătea Pădurea Feleacului dinspre Cluj spre Turda.

Locuitorii satului românesc Feleacu (villa olachorum Felek) aveau obligaţia de a apăra vechiul drum ce ducea spre Turda, de hoţi şi tâlhari. Devenind possessio a Clujului, ca urmare a unei donaţii făcute de regele Sigismund de Luxemburg, acest sat a fost scos de sub jurisdicţia voievodului şi a comitelui, fiind supus autorităţii judelui clujean. În schimbul serviciului practicat, felecanii au fost scutiţi de dijma numită quinquagesima ovium sau datul oilor (fiecare al 50-lea cârlan şi o oaie cu miel), obligaţie feudală exclusivă a comunităţilor româneşti din Transilvania."


Obiective: Biserica ortodoxa in stil arhitectonic gotic

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Traseu Bucureşti - Băile Felix (prin TRANSALPINA; Drumul AURULUI)

[ Atenţie! Micşoraţi hărţile apasând butonul "-" pentru a avea o imagine de ansamblu.] [Pentru detalii faceţi CLICK pe cuvintele subliniate de genul  "Legatură spre" sau "Link"] Vizualizare hartă mărită Pentru a parcurge traseul Bucureşti - Băile Felix (711 km), propun o variantă inedită şi extraordinar de frumos. Nu este un traseu ieftin, dar merită. Se traversează Carpaţii Meridionali la o altitudine de 2160m (mai mult cu 126m mai sus decat tunelul TRANSFAGARASAN de la  Balea Lac). Viteza de trafic este relativ mică. Sunt indicate opriri în puncte cu vedere bună (belvedere). Propun a se face în 2-3 zile pentru a avea timpul necesar de a savura spectaculoasele priveliști. Ziua I - București - Pitești (A1) - Rîmnicu Vâlcea (DN7) - Băile Govora (DN 67) -  Novaci (GJ) (DN67C) - Stațiunea Rânca - Obârșia Lotrului - Lacul Oașa - Șugag - Sebeș (AB) (DN 67C) - Alba Iulia (DN1) - 428 km/  9-10 ore. Vizualizare hartă mărită Distanța Bucureș

Obiectiv Unicat: Biserica ”ARCA lui NOE” – Alba Iulia

Un călător ce trec prin Alba Iulia, nu trebuie să omită din obiectivele de vizitat, Biserica Sfinților Brâncoveni din cartierul Micești, Alba Iulia pozitie GPS:  46.097651, 23.558327  .  Biserica și clopotnița plan general de la intrare: Biserca, O ARCĂ a lui NOE, operă a arhitectului  Dorin Adam Ştefan, originar din Alba Iulia, asistent la Facultatea de Arhitectură a Universității „Ion Mincu” din Bucureşti  Istoria zidiri locașului, o aflăm AICI de la Părintele profesor Jan Nicolae.  Porțile Bisericii  ”Sfinților Ioan Botezătorul, Ioan Teologul și Ioan Hrisostom” – Alba Iulia  Imagini care nu au nevoie de prezentare cu interiorul bisericii Nu uitați o vizită la acest obiectiv vă luminează GPS:  46.097651, 23.558327

Coborârea de pe CRUCE de Rubens la Gherla, România

Câți dintre români știu că în Catedrala Armenească din GHERLA, jud. CLUJ se află pictura originala a lui RUBENS - ”Coborârea de pe CRUCE”. Pictura a fost luată de Napoleaon din ROMA,ca pradă de război, furată de corsari in timpul transportului pe Mediterana. După care a ajuns la curtea regală în Londra. Regina a dăruit pictura Imparatului de la VIENA, iar acesta a dăruit-o COMUNITĂȚII ARMENE drept mulțumire pentru ”un împrumut acordat”. Acum este in Biserica din GHERLA (foto: BMD) Coborârea lui Iisus de pe Cruce  ( 1612 - 1614 ) [ modificare  |  modificare sursă ] Rubens -  Coborârea de pe Cruce , catedrala din Antwerpen Tripticul  Coborârea de pe Cruce  este realizat la scurtă vreme după întoarcerea din  Italia . Tabloul se află în Catedrala Armeană din Gherla, județul Cluj. Comanda tripticului a fost făcută în 1611 de gardianul civic al Antwerpen-ului. La acea vreme conducătorul ghildei era Burgomaster Nicolaas Rockox, care și apare în pictură. Cele două panouri l